Home | Academics | 100 Most Expected Questions of JKSSB : Jammu and Kashmir Constitution and Power Projects

100 Most Expected Questions of JKSSB : Jammu and Kashmir Constitution and Power Projects

Previously, we have shared 300 Most expected questions of Jammu and Kashmir Services Selection Board Examination. We recommend to check out these too here:

The following 100 Questions will feature:
1) 55 Questions on Power Projects of J&K.

2) 45 Questions on Constitution of J&K

(I) Expected Questions on Power Projects of J&K

This topic has its special place in the J&K General Knowledge section and every year 3-4 questions are asked from this topics. 2 Types of Questions are asked from this section

1) Installed Capacity of various Power Projects of J&K
2) Rivers associated with Power Projects
3) Location of Power Projects.

001) The Total Installed Capacity of Jammu and Kashmir in term of Power Generation is?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 2579.49 MW

002) Which of the following countries is associated with Indus Water Treaty?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: India and Pakistan

003) From which year the village electrification programme was made a part of Prime Minister’s Gramodaya Yojana?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 2001-02

004) Which of the organizations, act as a Nodal agency for the development of small hydro power potential in the state of J&K

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: State Power Development Corporation

005) The 120 MW Hydro Power Project SEWA-II of NHPC in the basholi belt of J&K is located on which of the following rivers?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Ravi

006) Which of the projects have been handed over to NHPC for execution?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: i) URI HEP II
ii) Bursar II
iii) Sewa II HEP

007) Which treaty prohibits reservoir storage of water on major rivers of Jammu and Kashmir?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Indus Water Treaty

008) Which of the Projects does not fall under Chenab basin ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Karnah

009) Iqbal Hydroelectric Project is located on which river?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Wakharong

010) When was the Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited is corporate?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 16th Feb, 1995

011) The Hydroelectricity in Jammu and Kashmir is not being fully harnessed due to which of the following reasons

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans  (a) Long gestation periods for hydro power projects
(b) Skewed Tariff Profile
(c ) Unavailability of Reliable Hydrological data.

012) “Kiru” Power project and “Kawar” Power project which has the capacity of 600 WM and 520 MW respectively has been taken by which of the following corporations?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans:  Jointly by  JKSPDC  , NHPC  and Power Trading Corporation

013) Which of the following statements is/are correct about Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited?

a) It plan, promote and organize an integrated and efficient development of power and all its aspects

b) Investigation, research, design and preparation of preliminary feasibility and detailed project reports.

c) Construction of Transmission lines and ancillary works for timely and coordinated supply of power

d) All the Above

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans : All the Above

014) Consider the Following statements

(I) Jammu and Kashmir is one of the energy starved states of the country

(II) The state generates just 25% of the actual demand for electricity

Which of the following statements is/are true ?

(a) Only I

(b) Only II

(c) Both I and II

(d) None of the above.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Both I and II

015) Which of the following is a part of power projects of Jhleum Basin ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Sewa

016) Which centrally Government sponsored scheme provides for Rural Electrification in the state ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Prime Minister’s Gramodaya Yojana

017) J&K has abundant water resources and great potential for hydro power, estimated at over

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 20,000 MW

018) Name Power Projects along the River basins

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Project
Name of Basin
Chutak
Suru
Baglihar
Chenab
Kishanganga
Jhelum
SEWA II
River at Maska

019) Which sector has shown the highest increase in power consumption in the state?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Domestic

020) When did the Jammu and Kashmir micro/mini hydro power projects came into Existence?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 2011

021) Villages in Ladakh are dependent on which of the following for its electricity needs?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Diesel sets

022) Solar Energy can be used for which of the following purposes?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Cooking, Water Pumping, street Lightning etc

023) Salal Hydro Project is located on which river?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Chenab

024) How much power is estimated to be generated from the geothermal energy?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 40 MW

025) The JKSPDCL is perusing the development of Geo-Thermal Project in Puga Valley in which of the following regions?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Ladakh 

026) Which of the following are Non-Conventional sources of energy?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans All these (Solar Energy, Geo Thermal Energy and Photo Voltaic Technology

027) Solar energy has provisions as an income source for

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Entrepreneurs

028) What is the increased consumption of power in Industrial sector?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 59.39%

029) Puga valley in ladakh region is a potential source for

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Geothermal energy

030) Solar Photovoltaic technology is the conversion of

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: Solar energy into Electricity

031) Which is the First Hydro Electric Project of J&K

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Mohra Hydro Electric Project (Estd. 1905)

032) Which is currently the biggest Power Generation Project of J&K ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Salal Hydro Electric Project

033) What is the Installed capacity of Baglihar-I ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 450 MW

034) Uri Dam is built on which river ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Jhelum

035) Name the Power Projects Operational on Chenab River ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Salal, Baghlihar and Dul Hasti (390 MW)

036) What is the Installed capacity of Salal Hydro electric Project?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 690 MW

037) Where is Nimo Bazgo Power Project Installed ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Indus (In Leh)

038) What is the Installed Capcity of URI-I and URI-II ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans URI-I: 480 MW

URI-II: 240 MW

039) Where is Kishanganaga Power Project Located ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Bandipora (Capacity: 330 MW)

040) Where is Pakal Dul Dam Projected?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Chenab (Kishtwar) Capacity : 1000 MW

041) Over which river Ratle Power Project is projected to be built?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Chenab River (Doda District) 

042) What is Installed Capacity of Ratle Power Project?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 850 MW

043) What is the Installed capacity of Nimmo Bazgo Power Project?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 45 MW

044) Which company is working on the development of Nimmo Bazo Power Project?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Developed by NHPC while BHEL has  executed Electro mechanical works.

045)  Over which river Chutak Power Project is built ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Suru River (A Tributary of Indus) in Kargil

046) What is the Installed capacity of Chutak Power Project?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 44MW

047) Where Dhumkar Dam is projected to be built?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans  Leh District over Indus River

048) What is proposed installed capacity of Dhumkar Dam?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 45MW

049) Where in J&K, JKSPDSL has bult the First ever Gas Turbine?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Pampore  with capacity of 175 MW

050) In which year, JKSPDS was incorporated as Private Limited Company in J&K?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 16th Feb, 1995.

051) What is the estimated Hydro Potential of J&K in terms of power generation?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans 20000 MW

052) Over which river, Ranjit Sagar Dam Power Project is Built?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Ravi in Shahpur Kandi

053) Where Stakna Hyrdo electric project is built ?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Leh (Sind Nallah)

054) What is the installed capacity of URI-II?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans: 240 MW

055) In which district Kishanganga Power Project is located?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans Bandipora

Question #56 – 100

Stay updated about Fresh Job Notification in your area. Like us on Facebook, Follow on Twitter and Subscribe to our newsletter via email.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check Also

100 Most Expected Questions of JKSSB : Tourist and Historical Places of J&K

Go through these expected question of Jammu and Kashmir General Knowledge

Leave a Reply

Follow us!

If you like this blog and want to remain updated, follow us.
We will make sure you never miss a thing.

and Subscribe to our newsletters via email.