Home | Academics | 100 Most Expected Questions of JKSSB : Jammu and Kashmir General Knowledge

100 Most Expected Questions of JKSSB : Jammu and Kashmir General Knowledge

The most Difficult part of this examination is this section. A good score here can help you qualify the exam and save a lot of time to dispence in other sections. Go through these 100 expected questions. Don’t forget to share.

(I) Expected Questions on J&K RTI Act

01) Who was appointed as the First Chief Information Commissioner of J&K?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans G R Sufi

02) When the RTI Act was first enacted in J&K?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: 7th Jan, 2004

03) When the J&K RTI Act 2004 came into force?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: 30th June, 2005

04) In which Language, we can file the RTI application?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans English, Hindi and Urdu

05) What is the application fee for filing RTI Application?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Rs 10

06) What is the Time Frame for Public Authority to reply to the RTI Application?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 30 Days

07) In which Language, we can file the RTI application?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans English, Hindi and Urdu

08) When JK RTI Act 2009 came into force?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 20th March, 2009

09) What is the mode of payment of Application fees?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: Postal Order, Bank Draft, or against a proper receipt

10) Under which section of RTI Act 2009, an applicant can make a request for obtaining Information?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans : Section-6

11) Under which section of RTI Act 2009, public authority is bound to provide information?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section3

12) How many chapters are there is J&K RTI Act 2009?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: 5 Chapters

13) Which section provides Exemption from Disclosure of Information?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section-8, That means, If, you ask for information, that falls, in Section-8 and 9, will be rejected

14) What is the time frame for providing information, if it relates to the Life and Liberty of a person?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 48 hours

15) Which section deals with the appointment of State Information commissioner?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section 12(5)

16) As per J&K RTI Act 2009, Who is a Third Party?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans : A person other than citizen making request for information

17) In case, you are not satisfied with information provided by public authority, what you can do?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: You have to make the First appeal to Appellate authority.

18) Which section gives the rule making power to the J&K Government?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: Section-24

19) Which Chapter deals to Right to Information and Obligation of Public Authorities?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans  Section II

20) What is the penalty provision under the J&K RTI Act 2009?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans For each day of delay in providing information, PIO had to pay a penalty of Rs 250 Per Day, and maximum amount should not exceed Rs 25000.

21) Which section provides for removal of State Chief Information Commissioner?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: Section 14

22) Which section deals with Powers and Functions of Information Commission?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section-15

23) Which section provides for making an appeal to public authority?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section 16

24) What is the Time specified for making the First appeal ?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Within 30 Days of getting the reply of RTI Application.

25) Which section deals with the Jurisdiction of courts?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section 20

26) Which part of J&K RTI Act deal with Miscellaneous Information?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Chapter-V

27) Which section deals with Third Part Information?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section 11

28) Which section provides that ACT not to apply to a few organizations?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Section-21

29) Which Chapter Deals with Preliminary Information?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Chapter-I (Section 1 & 2)

30) Which Section provides relief to Information Seekers for Protection of Action taken in good faith?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans: Section-18

(II) Expected Questions on Indus Water Treaty

31) Indus Water Treaty is a water sharing treaty between which countries?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans India and Pakistan

32) Who acts as a Mediator, in the Indus Water treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans World Bank, previously known as International Bank for Reconstruction and Development.

33) On which Date, Indus Water treaty was signed?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 19th Sept, 1960

34) Who were the Signatories to Indus Water Treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Pt. Jawahar Lal Nehru and General Ayub Khan.

35) Who can given the concept of Indus Water treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans David Lilienthal

36) Who was the president of World Bank at the time of singing the treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans E. R Black

37) Which rivers are involved in Indus Water treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Western Rivers: Indus, Jhelum and Chenab

Eastern Rivers: Ravi, Sutlej and Beas



38) As per the provisions of treaty, India was given control of which rivers?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Eastern Rivers (Ravi, Sutlej and beas)

39) How much water India can use from the Indus River?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 20%

40) Which rivers are allocated to Pakistan for exclusive use?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Western Rivers (Chenab, Jhelum and Sindh)

41) What is the duration of transition period in which India was bound to supply water to Pakistan from eastern rivers?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 10 years

42) Who is the governing body for Indus Water treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Indus Water Commission

43) Who was the President of Pakistan at the time of singing the treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Ayub Khan

44) Which navigation project is stopped in 1984 due to Indus Water treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Tulbul Navigation Project

45) Which Indian state is worst affected by the Indus Water treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Jammu and Kashmir

46) Which country received one time Compensation, as per the Indus Water Treaty?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Pakistan

47) Why the 10 year Transitions period was given to Pakistan?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans For Building the Canal system for Western rivers

48) When did the 10 year Transition period ended?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans 31st March, 1970

49) In case of dispute between 2 countries regarding Indus Water treaty, which is the next higher authority to intervene?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans International Court

50) Recently Pakistan had approached World Bank flagging concerns for which power project?

Click to Reveal Answer

Click to Reveal Answer

Ans Kishanganga Project

Question #51 – 100

Stay updated about Fresh Job Notification in your are. Like us on Facebook, Follow on Twitter and Subscribe to our newsletter via email.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check Also

100 Most Expected Questions of JKSSB : Computer Section

Click here to View

Leave a Reply

Follow us!

If you like this blog and want to remain updated, follow us.
We will make sure you never miss a thing.

and Subscribe to our newsletters via email.