Home | Academics | 100 Most Expected Questions of JKSSB : Computer Section

100 Most Expected Questions of JKSSB : Computer Section

Previously, we have shared 200 most expected questions of Jammu and Kashmir Services Selection Board (JKSSB) where we have shared with you questions related to the following Sections.

  1. 100 Expected question of J&K General Knowledge
  2. 100 Expected questions of J&K Tourist and Historical Places

Today, we are going to share with you 100 Most Expected Questions of JKSSB : Computer Section. These questions have been curated after closing reading all the previous question papers and expected trends. We hope, at least 50-60% of these questions will feature in the next examination. If you are a last minute reader, you have came to the perfect place. Here we go

Expected Computer Questions for JKSSB Exam


1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C


6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C


7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

 11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C


17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D

19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C

20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B

21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C

22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C

23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C


25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


28. The ____________, also called the “brains” of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

Remain Updated with all the Notifications from JKSSB. Like their Facebook Page below:


31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


32. System software is the set of programs that enables your computers hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C


35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B


38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D


39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A


40. ____________ is the science revolving around the use of nano structures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à  Output à  Input à  Storage
B. Input à  Outputà  Process à  Storage
C. Process à  Storage à  Input à  Output
D. Input à  Process à  Output à  Storage

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D

42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B

44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C

45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B

46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: C

47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: B

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: D

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Answer: A

Question #51 – 100

Stay updated about Fresh Job Notification in your are. Like us on Facebook, Follow on Twitter and Subscribe to our newsletter via email.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check Also

100 Most Expected Questions of JKSSB : Tourist and Historical Places of J&K

Go through these expected question of Jammu and Kashmir General Knowledge

Leave a Reply

Follow us!

If you like this blog and want to remain updated, follow us.
We will make sure you never miss a thing.

and Subscribe to our newsletters via email.