Home | Academics | 135 Most Expected Questions of India History – Pre Partition

135 Most Expected Questions of India History – Pre Partition

Here, we give you 135 questions on Indian History (Pre partition) to check your general knowledge about pre-Independent India. Go through all of these questions to get an advantage in your competitive exams. We have already curated more than 600 Most-Expected questions in different sections. Some of them are listed as under:

  1. 100 Most Expected Questions of JKSSB : Jammu and Kashmir Constitution and Power Projects
  2. 100 Most Expected Questions of JKSSB : Computer Section
  3. 100 Most Expected Questions of JKSSB : Tourist and Historical Places of J&K
  4. 100 Most Expected Questions of JKSSB : Jammu and Kashmir General Knowledge
  5. 50 Most Expected General Knowledge (Science) Questions in Competitive Examinations

135 Questions on Indian History – Pre Partition

Q1. In which year War of Independence was fought:

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1857.

Q2. Where Muhammadan Anglo-Oriental school was established:

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Aligarh.

Q3. Who established Indian National Congress?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. A.Hume.

Q4. When Congress was established?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1885.

Q5. When Sir Syed was born?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1817

Q6. When Sir Syed died?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1898

Q7. When was Bengal partitioned?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1905.

Q8. When the partition of Bengal was annulled?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1911.

Q9. When did Quaid-e-Azam join Muslim League?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1913.

Q10. When did the First World War started?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1914.

Q11. When did the First World War came to an end?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1918.

Q12. When did the Muslim League came into existence?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 30 Dec 1906.


Q13.Who was the first President of Muslim League?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Sir Agha Khan.

Q14. When did Simla deputation call on Viceroy Lord Minto?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1906.

Q15. When Minto-Morley Reforms were enforced?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1909.

Q16. When was Lucknow Pact agreed?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1916.

Q17. When Jallianwala Bagh incident occurred?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 13 April 1919.

Q18. When did Khilafat Movement start?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1918.

Q19. Who was secretary of Khilafat deputation?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Hasan Muhammad Hayat.

Q20. Who was the editor of “Comrade”?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Maulana Muhammad Ali Jauhar.

Q21. Who was the editor of “Hamdard”?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Muhammad Ali Jauhar.

Q22. Who was the editor of “Al-Hilal”?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Maulana Azad.

Q23. Name the newspaper of Maulana Zafar Ali Khan?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Zamindar.

Q24. When treaty of Severs was signed?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 20 August 1920.

Q25. Who was Khalifa of Turkey?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Sultan Abdul Majid.

Q26. Non-cooperation Movement was started during the days of?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Khilafat Movement.

Q27. Who was Prime Minister of England during the period of Khilafat Movement?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Llyde George.

Q28. Who issued Fatwa in favour of Khilafat Movement?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Maulana Azad and Maulana Abdul Bari.

Q29. Who announced the end of Khilafat Movement?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. Gandhi.


Q30. When Princess of Wales visited India?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. November 1921.

Q31. When did Tragedy of Chora Churi happen?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 4 February 1922.

Q32. When did Montague visit India?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 10 November 1917.

Q33. When did Montague-Chelmsford Reforms were introduced in India?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1919.

Q34. How many members were in the council of state in the Montague-Chelmsford Reforms?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 60.

Q35. When Diarchy was introduced in Indian Act?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1919.

Q36. When Diarchy was introduced in the 8 provinces of India?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. February 1921
.

Q37. When Diarchy was introduced in NWFP?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1932.

Q38. How long Diarchy remained in force in India?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 1921-1937.

Q39. Rowlett Act was enforced on:

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 18 March 1919.

Q40. When was the formation of Simon Commission announced?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 8 November 1927.

Q41. When Quaid-e-Azam said, “This is Parting of Ways”?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. All Parties Conference in Calcutta.

Q42. When Quaid-e-Azam presented his 14 points?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. On Muslim League Delhi session 1929.

Q43. When did Allama Iqbal Delivered his famous Address in “Allahabad”?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 30 December 1930.

Q44. When Labour Party came in power in England?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. May 1929.

Q45. When First Round Table Conference was called in London?

Click Here to Reveal Answer

Click Here to Reveal Answer

Ans. 12 November 1930.

Next Page (2)

Stay updated about Fresh Job Notification in your are. Like us on Facebook, Follow on Twitter and Subscribe to our newsletter via email.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Check Also

100 Most Expected Questions of JKSSB : Tourist and Historical Places of J&K

Go through these expected question of Jammu and Kashmir General Knowledge

Leave a Reply

Follow us!

If you like this blog and want to remain updated, follow us.
We will make sure you never miss a thing.

and Subscribe to our newsletters via email.